Szekszárd,
Mikes u. 14.
74/511-222

.

Az ivartalanításról

.

Magyarországon még nem általános a nem tenyészcélból tartott társállatok ivartalanítása. Sok az ezzel kapcsolatos ellenérzés és a tévhit. Pedig az ivartalanítás nem rontja az állatok életminőségét, nem csökkenti munkaképességüket, nem okoz pszichés problémákat és az egészségvédelemnek majdnem olyan fontos eszköze, mint a védőoltások. Összességében elmondható, hogy az ivartalanított állatok egészségesebben és évekkel tovább élnek.

Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szukáknál az esetek felében, nőstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik és rövid idő alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentősen csökken, ha az ivartalanítást 2,5 éves kor előtt végezzük el. Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az első két ivarzás között műtötteknél 8%, az első tüzelés előtt operáltaknál 0,5%-ra csökken a tejmirigy daganat kialakulásának valószínűsége. Ezért lehetőleg az első tüzelés előtt,

5-6 hónapos életkorban

ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása! Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelőzhető a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is. Az ivartalanított hím állatoknál pedig nem lép fel here és prosztata megbetegedés.

Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta végzik a néhány hetes kutyák és a macskák ún. korai ivartalanítását és az ott szerzett nagyszámú tapasztalat, tudományos vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a nálunk elterjedt tévhittel szemben nem gyakoribbak, hanem éppen ritkábbak a korai ivartalanítás szövődményei az idősebb korban végzett műtéteknél. A fiatal állatok jobban viselik a beavatkozást és kedvezőbb a sebgyógyulás is.

Az ivartalanított állatok kóborlási vágya, szexuális agresszivitása csökken. Kisebb a balesetek, a verekedésből származó sérülések és a fertőző betegségek veszélye. Elmaradnak a tüzeléssel járó kellemetlenségek is (vérzés, elszökés, idegen kutyák), vagyis az ivartalanított kedvencek tarása kevesebb problémát okoz a családnak.

Az ivartalanítás után nem kell számolni a nem várt szaporulattal. Ezzel sok felesleges kockázat és kiadás előzhető meg és ami fontosabb: csökken az utcán a gazdátlan, mindenki számára terhet jelentő kóbor állatok száma. Sajnálatos, hogy sokan éppen "állatvédelmi megfontolásból" ellenzik kutyájuk, vagy macskájuk ivartalanítását. Vajon számolnak-e azzal, mennyi fájdalmat és szenvedést okozhatnak ezzel védencüknek és utódaiknak?

Természetesen ez a rövid ismertető nem alkalmas minden részlet kifejtésére. Kérdéseivel forduljon hozzánk!

Köszönöm figyelmét:

Dr. Csikós Károly

Szekszárdi
Állatgyógyászati
Központ

Diszpláziaszűrés 16 hetes kortól?

Kattintson ide!