Szekszárd,
Mikes u. 14.
74/511-222

Kedvenceink egészségvédelme

Az állatok egészségének megőrzése összetett feladat. A gondos kiválasztás, a megfelelő élettér biztosítása, a helyes táplálás és a céltudatos nevelés mellett állatorvosi beavatkozásokra is szükség van. Ezek közül a legfontosabbak a védőoltások szakszerű elvégzése. Sok olyan fertőző betegsége van, amelyek ma is a megbetegedett állatok elpusztulásával végződhetnek. Szerencsére a legtöbb megelőzhető védőoltásokkal. A kölykök oltási sorozatát már 6 hetes korban tanácsos elkezdeni! Az első veszettség elleni védőoltást minden 3 hónaposnál idősebb kutyának 30 napon belül kötelező beadatni. Az ismétlő oltások esedékességéről levélben értesítjük a tulajdonosokat.

A betegségek megelőzésének másik fontos eleme a paraziták elleni rendszeres kezelések. A féreghajtásokat már 2 hetes korban el kell kezdeni, kéhónapos korig kéthetente, utána havonta kell megismételni, s csak féléves kor után térhetünk át az évente három-négy alkalommal végzett kezelésekre. A bolhák, a kullancsok és más külső élősködők a vérszívás mellett allergiás bőrgyulladást okozhatnak és fertőző betegségek terjesztői. Ellenük is rendszeres megelőző kezelést tanácsos alkalmazni.

A gyakori ellenérzések ellenére az ivartalanítás fontos eszköze a betegségek megelőzésének! Az ivartalanított állatok közérzete nem romlik, teljes és bizonyítottan egészségesebb, hosszabb életet élnek, mint a nem ivartalanított társaik. Csökken a kóborlási vágy és elmaradnak a gyakori ivari megbetegedések (emlődaganat, méhgyulladás, prosztatagyulladás). Állatvédelmi megfontolásból is tanácsos a nem tenyésztésre szánt állatok ivartalanítása, megelőzve ezzel a gyakran tragikus sorsú, nem kívánt szaporulatot. Az ivartalanításra az 5-6 hónapos életkor a legalkalmasabb.

Ugyancsak sok betegséget előzhetünk meg a megfelelő, állatoknak gyártott csonterősítők és vitaminkészítmények alkalmazásával. Ezek javítják a szervezet ellenálló képességét, elősegítik a kiegyensúlyozott fejlődést. Különösen a "házi koszton" nevelt kölyök és szoptatós állatoknak javasolt ezeket naponta adagolni.

Végül fontosak még a szűrővizsgálatok is. Egyes betegségek ugyanis észrevétlenül alakulnak ki és súlyosbodnak. A csípőizületi diszplázia röntgenvizsgálata, amely ma már 16 hetes kórtól elvégezhető. A biztonság fokozása érdekében minden műtét előtt és az idős állatok számára évente ajánlott a laboratóriumi vérvizsgálat.

Természetesen ez a rövid ismertető nem alkalmas minden részlet kifejtésére. Kérdéseivel forduljon hozzánk!

Köszönöm figyelmét:

Dr. Csikós Károly

Szekszárdi
Állatgyógyászati
Központ

Diszpláziaszurés 16 hetes kortól?

Kattintson ide!