Szekszárd,
Mikes u. 14.
74/511-222

Hogyan vásároljon kölyökkutyát?

a kutyavásárlás szabályai 3+1 tételben

1. NE vásároljon kutyát, amíg nem tisztázta, hogy valóban szeretne-e kutyát és képes lesz-e biztosítani számára a megfelelő életkörülményeket (táplálás, gondozás, szeretet)?

Ne feledje: a kutya pusztulásához vezethet, ha rosszul méri fel igényeit és lehetőségeit!

2. NE válasszon fajtát fénykép alapján! Mielőtt döntene, kérdezze ki mások véleményét (állatorvos, tenyésztő, kutyatartók stb.), keressen fel a kiválasztott fajtát tartó embereket, tenyésztőket, kiképzőket, menjen el kutyakiállításokra, versenyekre és próbálja megállapítani, hogy a fajtára jellemző tulajdonságok valóban megfelelőek-e az Ön számára?

Ne feledje: mindketten szenvedni fognak, ha rosszul dönt!

3. NE vásároljon olyan tenyésztőtől, aki

  • nem vitte el a tenyészállatokat az előírt tenyésszemlére és kiállításokra, munkavizsgákra, vagy azok ott nem feleltek meg, ezért a kölykök törzskönyve "felülbélyegzett" (később szégyenkezhet a hibás küllemű, idegrendszerű kutya miatt).

  • nem tudja felmutatni a szülők diszpláziamentességét igazoló okiratokat (súlyos szenvedést okozhat ez az örökletes betegség a közepes- és a nagytestű fajtáknál).

  • nem tudja állatorvos által igazolt oltási könyvvel bizonyítani, hogy a szukát egy éven belül beoltatta veszettség, parvo- és coronavírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen (a kölykök egészsége szempontjából nagyon fontos az anyai immunitás, hiánya semmivel nem pótolható).

  • nem tudta biztosítani a megfelelő körülményeket (tisztaság, bőséges mozgáslehetőség a szabadban, jó táplálás) a kölykök 7 hetes koráig (edzetlen, rosszul szocializált, vagy beteg kölyköt vehet).

  • nem végezte el kettő hetes korban (!) a kölykök első bélféreg elleni kezelését, s nem ismételte meg ezt kéthetente (csökkent értékű, könnyen megbetegedő kölyköt vehet).

  • nem oltatta be a kölyköket hat hetes korban állatorvossal (!) parvovírusos bélgyulladás ellen (életveszély!).

  • nem végeztette el a kölykök tetoválását, vagy más hibájára hivatkozva nem tudja átadni a kölyök törzskönyvét (gyanús).

  • az utcán, vásárban, kiállításokon árusítja a kölyköket, vagy ha az alomban és a kölykök környezetében beteg állatot lát (nagyon veszélyes).

  • nem olyan táppal etette a kölyköket, amellyel az új otthonba kerülés után is folytatható a kölyök táplálása (ha a környezetváltást hirtelen takarmányváltással is jár, betegséghez vezethet).

Ne feledje: a tenyésztő mulasztásai gyakran nem hozhatóak helyre!

+1 NE vegyen kutyát, ha a legfontosabb szocializációs időszakban, vagyis a választás utáni egy-két hónapban nem tud nagyon sokat és jól foglalkozni vele. A fiatal korban elrontott (elhanyagolt, szeretet nélkül nevelt, környezeti hatásoknak ki nem tett) kölykök viselkedészavarait később nagyon nehéz helyrehozni!

Ne feledje: az első perctől kezdve Öné a felelősség!

Jogosan kérdezhetné meg: lebeszélni akarom az ebtartásról? Nem! Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, mekkora felelősség a kutyatartás, s ez a helyes kiválasztással, vásárlással kezdődik. Meglehet, hogy a fenti tanácsok betartása ellenére is rossz idegrendszerű, vagy beteg állatot vesz, de az biztos, hogy minden hiányosság jelentősen megnöveli ennek a valószínűségét. S ha bárki azt kérdi, tartson-e kutyát, a válaszom egyértelmű: ha tudja vállalni felelősséggel, akkor

IGEN!

És még egy gondolat: természetesen más a helyzet, ha menhelyről fogad be kutyát. Az előzmények ismeretének hiányában is feltételezhető, hogy azok rosszak voltak. De ha van rá lehetősége, akkor ez ne riassza el egy emberséges cselekedettől! Az állatvédő aktivisták segítségével megfelelő, vagy akár tökéletes társat választhat.

Köszönöm figyelmét:

Dr. Csikós Károly

a Szekszárdi
Állatgyógyászati
Központ

 

Tudja Ön, mi a PennHIP? Ha nem, kattintson az alábbi emblémára!

PennHIP