Szcintigráfiás vizsgálatokról általában

(Veterinary Scintigraphy)

A jobban ismert társ képalkotó diagnosztikai eljárások (ultrahang, röntgen, CT, NMR, endoszkópia) mellett itthon állatorvosi körökben kevéssé ismert módszer a szcintigráfia. Ez egy in vivo izotópdiagnosztikai módszer, ami gammasugárzó izotóppal jelzett vegyületek (radiofarmakonok) élo szervezetbeni eloszlását jeleníti meg képekben. Ez a képalkotás az elozoekben felsorolt morfológiai eljárások módszereitol alapvetoen különbözik, mivel ez esetben biokémiai/élettani folyamatok (pl.: epeelválasztás és ürülés, vese glomeruláris filtráció, oszteoblaszt sejt aktivitás, antigén-ellenanyag kapcsolat ... stb.) válnak láthatóvá. A detektáló muszer neve a gamma kamera (Anger kamera) vagy annak újabb, rétegfelvételek készítésére is alkalmas változata a SPECT-kamera (Single Photon Emission Computer Tomograph), a képi megjelenítésen túlmenoen az adatok szélesköru feldolgozására is alkalmas (digitális adatfeldolgozás), így sokrétu kvantitatív szervfunkciós vizsgálatok is végezhetok vele (pl.: vese GFR, ERPF meghatározások, epeürülés vizsgálatok, szívfunkciós vizsgálatok ... stb). Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a szcintigráfiás vizsgálat, egy modern, noninvazív, nagymuszeres, képalkotó diagnosztikai eljárás, amelyet a világ számos pontján alkalmaznak sikeresen az állatorvosok. Idehaza mindezidáig csak a humán betegellátás diagnosztikai kelléktárában volt elérheto ez az eljárás.

Természetes, hogy a vizsgálat költségeit is tudni akarod, hiszen csak így tudod tájékoztatni a tulajdonost. A szcintigráfiás vizsgálatok jelenlegi árát itthoni viszonyok között is versenyképesnek gondoljuk, 2.000 - 3.500 Ft között mozog, a pontos összeg függ az állat testtömegétol és a vizsgálat típusától. A használt radiofarmakontól, valamint a vizsgálat körülményeitol függoen nagyon sokféle típusú szcintigráfiás vizsgálat ismert, ezek közül az Általunk kínált, Számodra várhatóan legkedveltebb vizsgálatok jellemzoit részletezzük:

Pajzsmirigy szcintigráfia (Thyroid scintigraphy)

Az általunk ezidáig leggyakrabban végzett szcintigráfiás vizsgálat típus. A 99mTcO4- injektálása után, egy kb. félórás vizsgálati procedúra során teljes morfológiai (alak, nagyság, helyezodés, esetleges számfeletti v. rendellenes helyezodésu lebeny) leírást és képet adunk a szervrol, valamint a pajzsmirigy muködésérol (hypo-, eu- ill. hyperthyroid status) is. A pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálatának indikációi kutyán és cicán hypo- és hyperthyreózis gyanúja, toroktájéki duzzanatok (pajzsmirigy neoplázia gyanúja) eredetének eldöntése céljából, illetve ismert pajzsmirigy betegség esetében a kezelés hatékonyságának ellenorzésére.

Csontszcintigráfia (Bone scintigraphy)

A második legkedveltebb szcintigráfiás vizsgálat. A 99mTc MDP injektálása után 2-3 órával statikus felvételek képi értékelésével és kvantitatív ROI-technika felhasználásával történik az értékelés. A csontvázrendszer gyulladásos, metabolikus és rosszindulatú elváltozásainak lokalizálására használatos igen érzékeny, korai felismerésre alkalmas vizsgálati módszer. Indikációi kutyán és cicán ortopédiai elváltozások, oszteomyelitisz, primer és metasztatikus eredetu csontdaganatok lokalizálása, valamint csontmutétek után a gyógyulás nyomonkövetése, az implantátumok által keltett gyulladás, ill. kilökodési folyamatok észlelése. Általános vélemények szerint a felsorolt elváltozások a radiológiai jelek megjelenése elott szcintigráfiás technikával már megjeleníthetoek. Lovon a csontváz rendszer traumás elváltozásainak igen korai (2-3 órával a sérülés után !) lokalizálására használják elsosorban.

Gyulladás szcintigráfia (Inflammation scintigraphy)

A szcintigráfiás vizsgálatok leggyorsabban fejlodo típusa mind a humán, mind pedig az állatorvosi klinikum területén. Az injektált radiofarmakon többféle típusú lehet. Mi kétféle módszert tartunk alkalmasnak ilyen típusú vizsgálatra az állatorvosi gyakorlatban; a jelzett saját fehérvérsejtek visszainjektálásán alapuló módszert (99mTc HM-PAO-val jelzett fehérvérsejtek), illetve a 99mTc jelzett immunglobulinnal végzett módszert. Mindkét módszer alkalmas kutya, macska, ló állatfajokon a lágyszöveti és csontszöveti gyulladások lokalizálására és kiterjedtségüknek megállapítására. Ismeretlen eredetu lázas megbetegedések (góckeresés), oszteomyelitisz, bélgyulladások, fokális izomelváltozások diagnózisára különösen érzékeny módszer.

Vese szcintigráfia (Renal scintigraphy)

A 99mTc DTPA vagy EC injektálásával végzett szcintigráfiás vizsgálat egyedülállóan információ gazdag vizsgálati típus. A vese morfológiai adatain (alak, nagyság, helyezodés) kívül a kiválasztás funkcionális megítélésére is alkalmas módszer. Adatokat nyújt a vesék perfúziójáról, kiválasztásáról és az elfolyásról egyaránt. Az eddig ismert módszerektol eltéroen a vese funkció individuális meghatározására is alkalmas, tehát meghatározható pl.: a bal és a jobb vese GFR vagy ERPF értéke külön-külön is. A fentiekbol adódóan vese szcintigráfiás vizsgálatnak elsosorban daganatos, gyulladásos (tályog, pyelonefritisz v. diffúz gyulladás) elváltozások lokalizálásában, a kiválasztási funkció meghatározásában (individuális GFR ill. ERPF), vizelet elfolyási rendellenességek (ureter-, uretra - elzáródása, reflux) felderítésében, valamint a felsorolt megbetegedések gyógyulásának a nyomonkövetésében van jelentosége.

Máj szcintigráfia (Hepatobiliar scintigraphy)

A máj muszeres diagnosztikai vizsgálatára általad is jól ismert és talán alkalmazott ultrahangos vizsgálat mellett szcintigráfiás módszerrel is lehetséges a szerv morfológiai vizsgálata. Az alak, nagyság, helyezodés leírása mellett a máj felszínének leírása is lehetséges; ezáltal az igen gyakori alaktani eltérések igen érzékenyen felderíthetoek. A szcintigráfiás vizsgálat alkalmazásával azonban a máj vérátáramlással járó rendellenességei, valamint az epetermelodés és elválasztás zavarai is diagnosztizálhatóak. Az elmondottak értelmében májszcintigráfiás vizsgálatot legtöbbször cirrhózis, daganatos, gyulladásos megbetegedés gyanúja esetén, negatív vagy nem egyértelmu ultrahang vizsgálati lelet mellett szoktunk végezni. Az epetermelodés és elválasztás zavaraival járó (icteruszos kórképek, epeko, epehólyaggyulladás) differenciáldiagnosztikájában is rendkívül hasznos adatokat szolgáltat.

Sönt szcintigráfia (Portsystemic/portocaval shunt scintigraphy)

Kutyák-macskák igen gyakori de Magyarországon ezidáig csak elvétve diagnosztizált veleszületett vagy szerzett rendellenessége a portoszisztémás (portokavális) sönt. Lényege, hogy a portális érrendszer rendellenes összeköttetésben áll a szisztémás keringéssel, és az átáramló vér egésze vagy egy része a májat kikerülve a nagy vérkörbe jut. A söntölo érszakasz diagnosztizálása gyakorlott vizsgáló és jó muszer esetén lehetséges radiológiai és ultrahang módszerekkel, de egyszerusége, pontossága és megbízhatósága valamint az elváltozás súlyosságának a megítélése szempontjából a szcintigráfiás módszer a legkézenfekvobb. Indikációk : sönt gyanújának a megerosítése vagy kizárása, az elváltozás súlyosságának a megítélése (sönt frakció), mutéti megoldás eldöntése, ill. mutét/kezelés eredményességének a vizsgálata.

Agyi szcintigráfia (Brain scintigraphy)

A központi idegrendszer vizsgálatára alkalmas képalkotó eljárások közül jelenleg Magyarországon az NMR nem, míg a CT csak korlátozott mértékben elérheto. A nehezen vizsgálható agyveloi kóros folyamatok diagnosztizálására a szcintigráfiás módszer is érzékeny és specifikus módszer. Agyvelo daganatok, lokális gyulladások és az üregrendszer elváltozásainak specifikus és érzékeny felderítésére ill. ugyanezen kórképek kizárására használjuk a legtöbbször.

Tüdo perfúziós vizsgálat (Lung perfusion scintigraphy)

A mellkasi szervek radiológiai módszerekkel jól, ultrahanggal nehezen vizsgálhatóak. A tüdo perfúziós vizsgálata jelzett makroméretu részecskék intravénás injektálásával történik, ami az arteriolák végágaiban történo mikroembolizációval rajzolja ki az egyes területek vérellátottságának megfeleloen a tüdo képét. A tüdo embólia legérzékenyebb kimutatási módszere, de a primer és szekunder daganatos elváltozások is jó hatásfokkal diagnosztizálhatóak segítségével.