Endokrinológia

Mint azt Te is tudod, számos endokrin eredetu megbetegedés különbözo tünetekkel jelentkezik. Ezek megállapítása komoly szakmai kihívást jelent a gyakorló állatorvos számára, hiszen természetesen nem rendelkezik azzal a laboratóriumi diagnosztikai háttérrel, ami a betegségek korrekt megállapítását lehetové teszik. Ezek a betegségek azonban nem állapíthatók meg a hagyományos kézi muszeres vizsgálatokkal, vagy egy-egy vérminta biokémiai analízisével, sot némely hormon esetében a mintavétel körülményei is jelentosen befolyásolhatják a mérési erdményeket.

A leggyakrabban eloforduló endokrin betegségek vizsgálatára több “csomagot” állítottunk össze.

A pajzsmirigy csökkent vagy túlmuködésének gyanúja (rendellenesen emelkedett étvágy, szor- és bortünetek...), illetve daganatos elváltozás esetén az alap TT4, ill. TT3 meghatározása mellett TRH- vagy TSH-val végzett stimuláció után 4 és 8 órával mérjük a pajzsmirigy hormonok koncentráció változását és ezen keresztül a pajzsmirigy funkcionális állapotát. Ezen kívül a korábban már ismertetésre került pajzsmirigy szcintigráfiás vizsgálattal a pajzsmirigy morfológiai változását határozzuk meg, illetve a daganatos szövetek eltávolítása után az esetleges recidíva képzodést ellenorizhetjük.

A mellékvesekéreg túlmuködése (Cushing kór) klinikai tünetekben jelentosen hasonlít a pajzsmirigy muködés zavaraihoz. A vér alap kortizol koncentráció mérése mellett a kis és nagy dózisú dexamethasone szuppresszióra adott kortizol válasz és a három egymást követo napon gyujtöt reggeli vizelet kortizol/kreatinin arányának meghatározása alapján képet kapunk a mellékvesekéreg funkcionális állapotáról.

A mellékvesekéreg alulmuködése (Addison kór) gyanúja esetén a módosított Thorn-féle tesztet, a vér alap kortizol koncentráció és az ACTH-ra adott kortizol válasz eredményét vizsgáljuk.

Nyilván Te is tapasztaltad milyen gyakran fordulnak a tulajdonosok különbözo szaporodásbiológiai problémákkal állatorvosukhoz. A fogamzási zavaroktól az aciklián át a koraellés, abortusz - magzatelhalás, subinvolúció kórképekig rendkívül széles skálán mozog azon szaporodásélettani zavarok száma, melyek mögött endokrin zavarokat sejthetünk. Ezek lehetnek a petefészek önálló muködés zavarai és más endokrin szervek által befolyásolt nemi hormon szekréciós zavarok.