Sugárterápia

Az állatorvosi onkológiai terápia napjainkban a humán csoportosításhoz hasonlóan sokféle megközelítésben létezik.

Ezek felsorolása gyakoriság/elterjedtség/

ismertség szerint a következo:

 

 • 1.) - sebészeti megoldások

  2.) - sugárterápia - kemoterápia

  3.) - hypertermia - cryoterápia

  4.) - biológiai modifikátorok alkalmazása

  (nem specifikus immunomodulátorok, citokinek, monoklonális

  EA-ok)

  A különbözo terápiás protokolok azonban a fennt említett terápiás modalitásokat nem csak, sot elsosorban nem tisztán önmagukban, hanem legtöbbször kombinációkban alkalmazzák. A felsorolásból kitunik, hogy a sugárterápia külhoni állatorvosi onkológiai centrumokban egy igen elterjedt és hatékony terápiás modalitás mind önállóan mind kombinációkban (pl.: sebészettel v. kemoterápiával együttesen) alkalmazva. A jelenlegi gyakorlat szerint Magyarországon egyedül sebészeti úton történik daganatos beteg állatok kezelése.

  A GAMMA-VET Kft. az igen sokféle sugárterápiás beavatozások közül jelenleg kétféle módon felkészült az onkológiai páciensek kezelésére. Az igen gyakori kutyák hormontermelo pajzsmirigydaganatai és cicák jóindulatú pajzsmirigyhypoplázia eseteiben a 131I injekciós terápia rendkívül hatékony. A radiojód az inaktív elemhez hasonlóan részt vesz a pajzsmirigyhormonok szintézisében, így a szervezetbe juttatva a túlmuködo szervben specifikusan dúsul, és azt helyileg destruálja. Igen jó eredményekkel alkalmazható mérete, vagy a páciens általános állapota miatt nem operálható megbetegedések esetén is, sot a metasztázisok (mellkasi-, gátorközi áttétek) kezelésére is. A kezelés sajnos 2-5 hetes hospitalizációt igényel!

  Intézetünkben elérheto egy humán betegek külso besugárzására épített készülék, amelyet kisebb átalakításokkal kutyák-macskák kezelésére is alkalmassá tettünk A 60Cobalt sugárforrást tartalmazó ún. teletherápiás eszköz (Gammatron, Siemens) jól fókuszálható gammasugár nyalábja révén a mélyebben fekvo tumorok célzott kezelésére is képes. Általában állatorvosi terápiás protokolok is a frakcionált kezelést részesítik elonyben, ahol a hatékony dózis általában 30-60 Gray (Gy), 9-30 kezelés alkalmával 3-6 hét idotartam alatt. A kezeléseket ambulánsan látjuk el.

  Sugárterápiával különösen eredményesen kezelheto daganatok

  (kutya, macska)

  A terápiás hatékonyság szempontjából megkülönböztetünk sugárérzékeny (radioresponzive) és sugárrezisztens (radioresistent) tumortípusokat. Általában akkor érdemes sugárterápiára gondolni, ha pl.: a daganat helyezodése, mérete miatt sebészi megoldás nem jöhet szóba (nem jól körülhatárolt a tumor), vagy a mutét jelentos csonkítást eredményezne. Sugárérzékeny daganatok az alább felsoroltak:

  1., száj- és orrüreg daganatai: - squamus sejtes carcinoma

  - malignus melanoma

  - fibrosarcoma

  - epulid

  - bazális sejtes carcinoma

  2., lágyszöveti sarcomák

  3., mastocitomák,, lymphomák

  4., agydaganatok - meningeomák

  - hypofízis eredetu makroadenomák

  5., pajzsmirigy daganatok: - adenomák

  - adenomatózus hyperpláziák

  6., egyéb szervek daganatai (végbél, vastagbél, hólyag, prosztata, ivarszervek)

  A sugárkezelésre legjobban reagáló daganatok közül ki kell emelni a transzmisszibilis venereális tumort, az izolált limfómákat, és a lágyszöveti sarcomákat. De az fent felsorolt tumorok valamennyien eredményesen kezelhetoek a sugárterápiás módszerekkel önmagukban, vagy operációval kombináltan. Kombinációt sebészi beavatkozás elott (preoperatív kezelés) a tumorméret csökkentése céljából, vagy a sebészi beavatkozás után (posztoperatív kezelés) a nem 100%-osan eltávolítható tumorok illetve metasztázisaik kezelése céljából érdemes tervezni.

  A sugárterápia megtervezéséhez sajnos (?) pontos szövettani diagnózisra és a primer daganat, valamint az esetleges metasztázisok számának, helyezodésének, nagyságának (staging) ismeretée van szükség! A diagnózist elküldheted, ha biztos vagy benne - vagy közösen is megpróbálhatjuk elérni.