Dr. Kendik Zsolt: a görgetegszalag pótlása

a Vetmail állatorvosi levelezési listára eljuttatott műtéti leírás alapján

 

A műtéti leíráshoz a Brinker,Piermattei, Flo: Handbook of small animal orthopedics and fracture treatment (1990) könyvének egy ábrája került felhasználásra.

Ezt a csípőficam-repozíciós műtétet angolul Toggle-pin fixation-nek hívják, miután ez lefordíthatatlan, lig. teres pótlásnak neveztük el. Bármilyen testsúlyú kutyán lehet alkalmazni, értelemszerűen a felhasznált anyagok a testsúly arányában vastagodnak. Az alábbiakban a macskákon végzendő műtétet ismertetem:

Íme az un. toggle-pin, nevezzük “teresz-drótnak”.

Ezt a drótdarabot Kirschner-drótból (1.0 vagy 1.2 mm, a macska nagyságától függően) egy lapos fogóval a műtét előtt, vagy közben készítjük el.

A műtét lényege, hogy a lig. teres-t, amely csípőficamnál mindig elszakad, pontosan az anatómiai helyén pótoljuk egy mesterséges anyaggal.

A műtét menete:

A: A feltárás (cranio-dorsalis csípőfeltárás), melyhez nem szükséges a tr.maior oszteotómiája, az ábrán csak a jobb tájékozódás miatt szerepel. A fovea capitis-től (a lig. teres tapadása) indulva visszafelé megfúrjuk a combnyakat (2.5 mm-es fúró), a furat a tr. maior alatt jön ki.

B: Az acetabulum fossa-jában (a lig.teres eredése) is fúrunk egy lyukat (3.5 v.4.0 mm )

C: A teresz-drót középső hurkán átfűzünk egy fonalat (pl.: USP 1-es Vicryl v. Dexon)- elég egy szál is -, majd a drótot teljesen átdugjuk az acetabulum furatán. Azért szintetikus felszívódó fonalat javaslunk, mert bármilyen anyagot is használnánk, az a nyíró erők hatására előbb-útóbb úgyis elszakadna és csak szeptikus veszélyforrás lenne. Kb. egy hónapi stabilitás már elegendő a csípő helyben maradásához (a farizmok és a gyógyult ízületi tok tartja helyben a combcsontfejet), ennyit a fenti fonalak bőven kibírnak.

D: Ha a fonal két végét egyszerre meghúzzuk, a drót keresztbe fordul az acetabulum medialis oldalán és már rögzítettük is a fonal egyik végét.

E: A fonal szabad végeit egy vékony, lágy drótból készített hurokkal áthúzzuk a combnyak furatán, reponáljuk a combcsont fejét, majd enyhe nyomással a helyzetében rögzítjük, miközben a két fonalvéget egymással egy másik teresz-dróton át megcsomózzuk. A seb már zárható is.

A módszer nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, kis gyakorlással (4-5 eset) 40-50 perc alatt elvégezhető, ugyanakkor az elmúlt évek alatt több módszer közül ezt találtuk a leghatékonyabbnak ( kb 70-80%-os eredményesség).

Ha az ábrák és a leírás is értékelhetően megérkezett hozzátok és érdekelnek a többi csípőficam műtétek is (ezek általában egyszerűbbek), akkor kérlek jelezzétek és leírom azokat is.