Az állatorvosi díjtételekrol

 

A kedvtelésbol tartott állatok tartási költsége, mint minden más költség egyre több pénzt emészt fel a családi kasszából. Ezért értheto, hogy az utóbbi idoben több újság is foglalkozott a témával érintve az állattartással kapcsolatos szolgáltatások árainak témakörét is. Miután az állattartók száma nagy, így az érdeklodés élénk volt, nem egy alkalommal vitára is sor került. Az állatorvosi díjakról szóló cikk után több érintett is jelezte, hogy a leközölt adatok, bár helyesek voltak, mégis félreértésre adtak okot. Ezeket szeretném most tisztázni az alábbiakban.

A probléma ott kezdodik, hogy - sajnos - Magyarországon mind a mai napon az emberek úgy hiszik, hogy az orvosi ellátás, és a gyógyszer ingyenes, vagy legalábbis nem kerül sokba. Ez nagy tévedés ! Az orvos, és a gyógyszer mindig, és mindenkor drága volt, méreg drága volt, csak az állam ezt a költséget átvállalta. Ez még nem lett volna baj, de az emberekben nem, vagy nem eléggé tudatosította mennyibe is kerül a gyógykezelés. Így aztán az egészségnek, ill. annak megóvásának sem volt különösebb értéke. Ez alól az állatorvoslás sem volt kivétel. Bár az a hír járta, hogy vidéken elobb hívnak az állathoz orvost, mint az emberhez. Ez igaz is volt, hiszen egy megbetegedett állatállomány az egész család egzisztenciáját érinthette.

Az elmúlt hosszú évek alatt hozzászoktunk, hogy az állam mindig, és mindenben benne volt, és beleszólt. Legtöbbünk számára ismeretlen volt az árképzés mikéntje, elfogadtuk úgy, ahogy volt. Mikor aztán az állam innen is, onnan is kivonult, magára hagyva az e téren tapasztalatlan embereket, cégeket stb. felborult az addig kialakult egyensúly. Mindenhol elotérbe lépett a gazdaságosság. Ez persze így helyes, de az emberek még nem voltak erre felkészülve. Hirtelen került nehéz helyzetbe sok ember, így az állattartók is. Az állattartás eddig szinte nem került semmibe, így nem egy családnak volt egyszerre több állata. De a mostani árak mellett bizony nem olcsó már az etetés, és ha több éhes száj is van akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a gazdi. Az állatorvosi költségek is ugrásszeruen emelkedtek. Emlékszem, 1982 - ben egy nosténymacska ivartalanítása 271 Ft volt, most 4000 Ft. Akkor egy védooltás 200 Ft volt, most 1500 Ft. Azt hiszem mondanom se kell azok az árak államilag meghatározott árak voltak, és a kórház muködtetéséhez az államnak jelentosen zsebbe kellett nyúlni. Mikor ez megszunt, és a saját lábunkra kellett állni szembe kellett nézni azzal a kérdéssel, hogy mi menyibe kerül. Állatorvosi képesítésünk mellett bele kellett kóstolni a gazdasági világba is. Elképedve döbbentünk rá milyen drágák az orvosi muszerek, a gyógyszerek, a segédanyagok. Ezeket, és még sok minden mást is bele kellett építeni az árba ahhoz, hogy muködoképes maradhasson a kórház. Humán kollégáink állapították meg, hogy így is nagyon olcsók vagyunk a humán orvosi gyakorlatban létezo árakhoz képest, hiszen ne felejtsük el, hogy minden orvosi beavatkozásnak ára van, csak azt a társadalombiztosítás fizeti ki. Egy emlodaganat eltávolításának ára A TB pontrendszer alapján kb.40’000 Ft. Ez csak a mutéti beavatkozás díja, erre jön még a gyógyszer, a bent töltött napok száma stb. Orvos barátomtól tudom, hogy egy külföldi beteg egy egyszerubb gyomormutét után 106’000 Ft -ot fizetett. Az állatorvosi gyakorlatban az emlodaganat eltávolításának az ára súlyosságtól függoen kb. 1000 - 8000 Ft. Egy beavatkozás ára több tényezotol függ. Nem mindegy, hogy hol, mikor, mivel avatkozik be az állatorvos. Bizonyára nem kell mondani, hogy különbség van rendelo, és kórház, nappal, és éjszaka, munkanap, és ünnepnap között. A beavatkozáshoz használt muszer, és gyógyszer is jelentosen befolyásolhatja az árakat.

Mindezek ellenére úgy látom, hogy nincs jelentos eltérés az árakban, annak ellenére, hogy pl. egy 24 órán keresztül nyitvatartó kórház nyilván nagyobb rezsivel üzemel, mint egy kétszer két órára nyitvatartó rendelo. Emlékszem, egy alkalommal december 31. -én este egy beavatkozás után a tulajdonos méltatlankodva megjegyezte, hogy az o állatorvosa ezt olcsóbban is megcsinálta volna, csak ot most nem találták otthon. De asszonyom - válaszoltam- hiszen éppen azt kell megfizetni, hogy én meg ilyenkor is itt vagyok. Ezen elgondolkodott, és a végén megértette, hogy a puszta jelenlét is költség, hiszen futeni világítani, kisegítoket fizetni akkor is kell, ha nincs beteg.

Egyre több állatorvosi rendelo nyílik, és a páciensekért folyó verseny tisztasága érdekében a Magyar Állatorvosi Kamara minimáltarifát bocsátott ki. Hiszen nem csak tisztességtelenül magas, de tisztességtelenül alacsony árak is vannak. Lehet, hogy ez elso hallásara kicsit furcsán hangzik, de ha elgondolkodunk rajta rájövünk, hogy ha egy ár túl alacsony akkor milyen gyógyszert, muszert, és munkaerot használhatnak ?

 

A kamara szakmai, oktatási és továbbképzési bizottsága a területi kamarák javaslatai alapján dolgozta ki a tarifarendszert. A díjtételek kizárólag a magánállatorvosi munkadíjat foglalják magukba, de nem tartalmazzák a tevékenység során felhasznált gyógyszerek, anyagok, eszközök árát és a fuvardíjat. A díjtételek ÁFÁT nem tartalmaznak!

Részlet a budapesti állatorvos 1997. Januári számából, mely ismerteti a teljes minimáltarifát. Itt a leginkább érdeklodésre számottartó adatokat közöljük.

Általános klinikai vizsgálat gyógyszerrendeléssel

 rendeloben, vagy kórházban: kutya 500 macska 400 Ft.

Tanácsadás vizsgálat nélkül,

receptírás: 250 200

Magánállatorvosi igazolás : 500

Injekció ill. egyéb gyógyszerbeadás: 300

Injekció vénás beadása 500

Inhalációs narkózis (gépi altatás) 2500

EKG: 1500

RTG: 500/db

Ultrahang: 1500

Buzmirigy manuális kiürítése: 300

Vérátömlesztés: 1500

Katéterezés: 600

Karomvágás: 300

Fülgyulladás kezelése fülenként: 300

Fogkoeltávolítás: muszeres: 800 ultrahangos: 1500

Petefészek eltávolítás: kutya: 2000 macska: 1000

Császármetszés: kutya: 4000 macska: 2500

Izületi protézis: 15’000

Csontkorrekciós mutétek: 10’000

Bél és gyomorcsavar: 5000

Euthanasia: kutya: 600 macska :400

A fenti árlista korán sem teljes, és csak a beavatkozások munkadíjait jelenti ehhez jön még a gyógyszerköltség, és az ápolási díj ami megnövelheti a végösszeget.

Minden állatorvosi rendeloben ki kell függeszteni az árlistát. Az árait mindenki maga állapíthatja meg. A minimáltarifa adott, ez alá nem lehet menni. Ezen túl mindenkinek úgy kell megállapítani az árait, hogy a felettes szerveknek el tudjon számolni. Ezért aztán extrém kiugró árak nincsenek. Az árlistát érdemes alaposan áttanulmányozni, mert a legtöbben nem bontják fel a díjtételeket, hanem összevonva jelölik meg az árakat. Pl.: nostényállat ivartalanítása: macska 4000 Ft. kutya : 6000 Ft Ami ebben az esetben tartalmazza a mutét elotti vizsgálatot, az altatást, a mutéti elokészítést, magát a mutétet, a mutét utáni ellátást, kötözést stb.

Mások a megbontott díjtételeket tüntetik fel, így sokszor nem könnyu az összehasonlítás, és esetleg kedvezo, vagy kedvezotlen színben tunhet fel egyik vagy másik rendelo. Nem árt ezeket a kérdéseket elore tisztázni, mert ennek alapján tájékozódhat a tulajdonos a valós árakról.

Végezetül mindenek elott szem elott kell tartani, ha valaki állatot akar tartani akkor az nagy felelosség. Egy állat nem tárgy, és ha megunjuk nem kapcsolhatjuk ki, mint egy videót. Ha beteg ápolni, törodni kell vele élete végéig. De cserébe annyi szeretetet kapunk tolük, ami boségesen kárpótol minket mindezért.

 

Dr.Hargitay András

Megjelent a Népszabadság 1998.04.16 számában az otthon c mellékletben